Datum objave: 3. listopada 2025.

Čudesna šuma

S dolaskom jeseni, učenici produženog boravka 2., 3. i 4. razreda posjetili su OPG “Čudesna šuma” u Bilju.

Posjet je zbilja bio čaroban, ali ujedno i poučan. Gospodin Romulić, skupa sa svojim sinovima, dočekao nas je s toplim i ukusnim doručkom i finim domaćim sokom od bazge. Pokazao nam je svoje gospodarstvo, gdje je svojom pričom i zanimljivom demonstracijom djeci približio bioraznolikost te ukazao koliko je ona važna za sve nas.

Pojasnio nam je proces ekološke proizvodnje bez pesticida i umjetnih gnojiva te naglasio i pokazao kako u njihovom vrtu biljke i životinje štite jedni druge, a sav se biootpad kompostira u njihovim ručno rađenim spremnicima.

Šetnja vrtom i livadom bila je vrlo zanimljiva, djeca su naučila koje livadne biljke pomažu kod kojih bolesti, a mogli su ih i dotaknuti, pomirisati i ubrati. U umjetno napravljenom jezercu vidjeli su kako žive šarani i štuke, a sve voće i povrće mogli su kušati i uživati u zdravim i finim okusima.

Kućice za šišmiše, koje krase ovo imanje, imaju vrlo važnu ulogu i to ne samo za šišmiše već štite i od komaraca, jer jedan šišmiš pojede čak njih 5 000 dnevno. Predivan interijer i njegova toplina približili su djeci život kakav je bio nekada u vrijeme naših baka i djedova, dok su igra, trk i dječja pjesma odzvanjali dvorištem, sjenicom i mirisnim labirint vrtom.

Jesen je stigla u naš kraj, a naši boravkaši, zahvaljujući čarobnom izletu, iskusili su i doživjeli jesensku čaroliju!

Maja Bošnjak, Mirna Brlošić,

Tea Cikač i Marija Šomoljanski

Pročitajte još

Svjetski dan hrane uz prvašiće i avanture Dore i Marija
Svjetski dan hrane uz prvašiće i avanture Dore i Marija

Naši mali prvašići na Svjetski dan hrane, 16. listopada 2025. posjetili su školsku knjižnicu i slušali avanture Dore i Marija. Mala vila Pia dala im je korisne savjete kako nastaje hrana, kako ju možemo najbolje iskoristiti i izbjeći bacanje hrane. Svaki učenik na dar...

Skip to content