Datum objave: 2. rujna 2024.

Završnica „PRED-NA-MA“ u Osnovnoj školi “Jagodnjak”

Sigurno nismo mogli zamisliti bolji završetak našega projekta od terenskoga posjeta Osnovnoj školi „Jagodnjak“ 24. svibnja 2024. Ideja je bila za kraj projekta posvećenoga osječkim nacionalnim manjinama posjetiti sredinu koja je primjer raznolikosti nacionalnih manjina. Odabir je pao na selo Jagodnjak u kojem učenici i učenice srpske i mađarske nacionalne manjine, uz pripadnike i romske nacionalne manjine, imaju primjeren model obrazovanja.

Važno je napomenuti i kako je ravnateljica Osnovne škole „Jagodnjak“, gospođa Antonija Mioč, majka učenice naše škole koja već dvije godine pohađa nastavu Građanskoga odgoja i obrazovanja (GOO,) od samoga početka bila izuzetno zainteresirana za ideju te objeručke prihvatila suradnju. Već to bio je signal kako nas u Jagodnjaku očekuje fantastična realizacija posjeta.

I ovoga su puta, osim učenika i učenica naše škole, sudjelovali i učenice i učenici OŠ Ljudevita Gaja i OŠ Vladimira Becića. Put je organiziran autobusom i osobnim automobilima. Velika zahvala za ustupljen autobusni prijevoz ide Prosvjetno-kulturnom centru Mađara u Osijeku. Organizacijsku realizaciju projekta ponovno je podržao ravnatelj naše škole, gospodin Igor Kopić koji je i sam sudjelovao u posjetu. Posjet je trajao gotovo pet sati, a osim posjeta osnovnoj školi, prošetali smo selom te posjetili i dvije pravoslavne crkve u centru Jagodnjaka.

Već je sama dobrodošlica bila posebna. Učenica i učenik Škole, odjeveni u tradicionalnu baranjsku srpsku narodnu nošnju, dočekali su nas na ulazu i, držeći se tradicije, ponudili nas kruhom i solju. O samoj školi i posebnosti obrazovnih modela za nacionalne manjine detaljno nam je sve ispričala pedagoginja Škole, a zatim nas je ravnateljica provela kroz cijelu školu predstavljajući različitost programa te velik napredak i ulaganja u obnovu njihove škole. Uslijedio je izuzetno kvalitetan i raznolik program u realizaciji učitelja i učenika i učenica Škole kroz koji smo se upoznali sa srpskom glazbenom tradicijom i folklorom, a zatim i tradicijom obilježavanja slave. Ovaj je dio bio zaista poseban jer su domaćini za nas pripremili specijalitete karakteristične za obilježavanje slave u njihovom kraju – slavski kolač i koljivo.

Izuzetno počašćeni i okrijepljeni krenuli smo pješice prema dvama pravoslavnim crkvama. Posebnost dvaju crkava koje se neobično nalaze jadna uz drugu predstavio nam je velikim žarom tamošnji svećenik Slobodan Majkić.  Riječ je o Crkvi svetoga Nikolaja Mirlikijskog te Crkvi svetoga Nektarija Eginskoga. Posljednja, gotovo nova, posebno je privukla pažnju svih jer svojom posvetom, novom gradnjom i izuzetnim freskama nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Uslijedila su pitanja učenika i učenica o sličnosti i različitosti dvaju crkava, ali i kršćanskih crkava općenito.

Po povratku u njihovu školu dočekao nas je organizirani piknik u dvorištu, no zbog kiše su se piknik i njime obuhvaćeni ručak ipak u konačnici održali u školskoj zgradi. Druženje učenika i učenica te slobodno vrijeme koje je uslijedio bila je prava prilika za zaokruživanje ove naše cjelogodišnje priče, a isto je dodatno naglašeno ostvarenom evaluacijskom radionicom za učenike i učenice koju su nam pripremile učiteljice te škole.

Što reći nakon svega osim velikoga „hvala“. Bilo je prekrasno vidjeti kako mala škola vođena uspješnim vodstvom kroz timsku suradnju velikoga broja radnika i radnica te učenika i učenica živi vjerojatno najbolje dane od svoga osnutka.

Duh raznolikosti prožet zajedništvom, razumijevanjem različitosti, međusobnim poštivanjem i učenjem kojemu smo mogli svjedočiti bio je najbolji mogući završetak naše ovogodišnje priče koja nas je vodila kroz projekt „PRED-NA-MA“. Pokazalo se da sredine čine ljudi, a ukoliko oni imaju viziju suradnje koju oživotvoruju svojim djelima i životom uopće, onda problemi postaju izazovi, a različitosti potencijali.

Na završetku projekta „PRED-NA-MA“ u kojemu je sudjelovalo gotovo pedeset učenika i učenica predmetne nastave, pet osnovnih škola iz triju naselja (Osijek, Višnjevac i Jagodnjak), petero učiteljica i učitelja te predstavnici dviju udruga nacionalnih manjina, valja reći da je projekt ispunio i daleko više od početno planiranog. Tri osnovne škole koje su vodile projekt (OŠ Ljudevita Gaja, OŠ „Retfala“ i OŠ Vladimira Becića), a kojima je ovo i treća uzastopna godina bogate suradnje na području GOO-a, čine uspješnu i proaktivnu jezgru provedbe GOO-a u Osijeku, što se potvrđuje i ovakvim bogatim projektnim suradnjama. Nadamo se da će se bogata suradnja nastaviti i u godinama koje su pred nama.

Mirko Andrić, voditelj Građanskog odgoja i obrazovanja

Pročitajte još

Obilježeni #Dani Erasmusa
Obilježeni #Dani Erasmusa

Od 14. do 19. listopada 2024. održavaju se ovogodišnji #Dani Erasmusa koji su se u našoj školi obilježili kroz dvije aktivnosti - sastanak Tima za projekte i uređivanje Erasmus kutka. Na sastanku Tima za projekte bilo je riječi o prijavljenim projektima od strane naše...

Tjedan svemira u našim malim velikim klupama
Tjedan svemira u našim malim velikim klupama

Tjedan svemira uspješno je završen. Učili smo o astronautima, radili naše vlastite kacige, rakete i kartice, spominjali galaksije, a radovi koje su učenici produženoga boravka napravili, izmamili su osmijehe ponosa svima. Učili smo kako je nastao naš Sunčev sustav i...

Skip to content