preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Retfala" Osijek

Login
Pogledaj školski list
 
 
Brošura za roditelje

Iz Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Vlade Republike Hrvatske dostaljena nam je brošura "Intervju s roditeljima - odgovori koje je dobro znati". Preuzmite ju u prilogu.

Priloženi dokumenti:
Brosura Intervju s roditeljima.pdf

Zdravlje - o HPV-u

Humani papilomavirusi (HPV) su virusi koji uzrokuju bradavice i abnormalan rast tkiva. Postoji više od 100 tipova humanih papilomavirusa, od kojih su neki povezani sa genitalnim karcinomima.

Više o njima i njihovu sprječavanju pogledajte u priloženomu dokumentu koji nam je poslala školska liječnica.

Priloženi dokumenti:
o HPV-u.pdf

Opasnosti uz prugu

Pogledajte brošuru Opasnosti od strujnog udara uz prugu:

http://www.hzinfra.hr/wp-content/uploads/2017/01/opasnost-od-strujnog-udara-uz-prugu-brosura.pdf.

Zlostavljanje u školi

Svim roditeljima preporučujemo knjigu uvažene sveučilišne profesorice Majde Rijavec.

CARNetovi računi

Poštovani roditelji i učenici,

s CARNet korisničkim računom koji ste dobili od svojih razrednika/ca ostvarujete pravo na korištenje raznih usluga i servisa.

Više o svemu pročitajte u priloženomu dokumentu.

Priloženi dokumenti:
CARNet korisnicki racuni.docx

PREPORUKE
 

 
Svi roditelji svakako bi trebali pogledati odličan priručnik (klikom na sliku gore) i CARNetove brošure (desno) te Net.hr-ovu stranicu, koja upućuje na više korisnih tekstova (dolje): 
- ODGOJ, UČENJE, MEDIJI...
- poveznica na tekstove koji se bave odnosom djece i roditelja, učenjem, utjecajem medija, zdravljem i dr. te će osobito dobro doći roditeljima

 

POPIS UDŽBENIKA

Prilažemo vam popis udžbenika za školsku godinu 2018./2019.

Upisi u srednju školu

U priloženim dokumentima možete pročitati kriterije za upis te popis predmeta posebno važnih za upis u srednju školu.

GRAD OSIJEK

- Osijek je 2012. dobio Brončani cvijet Europe za uređenost i kvalitetu života! Više

- Pogledajte kako su Osijek predstavili osječki umjetnici M. Romulić i D. Stojčić:

POVIJEST: Osijek 1967.:
http://www.youtube.com/watch?v=qhohF7z0cIc
 

 

BEZ NJIH NE MOŽEMO

 

POMOĆI ĆE NAM

 

Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Učitelji
_____________________________________________ Naši učitelji… MNOGO JE ŠALJIVIH I PRAVEDNIH
Marinko Plazibat / datum: 18. 3. 2013. 10:21

Napisala: Kristina Čavlović, 6.a

Učenike šestih razreda nedavno je na ploči u učionici matematike i fizike dočekala poruka učiteljice Radojke Podunavac:

„Šestaši!

Neki dobro znaju gradivo; neki znaju dobro prepisivati; neki znaju loše prepisivati; a nekima se nije dalo prepisivati.


[OPŠIRNIJE]_____________________________________________________ Učiteljica Sanda Slivac... NASMIJEM SE I JA DOBROM BISERU
Marinko Plazibat / datum: 28. 1. 2013. 20:35

Razgovarala: Marija Prekodravac, 7.d

Svaka je učenica i svaki učenik poseban na svoj način, a zadatak učitelja je da mu pomogne istaknuti ono najbolje što nosi u sebi.
Kada je učenicima na satu zanimljivo, nema ni problema s disciplinom.

[OPŠIRNIJE]__________________________________________________ Učiteljica Irena Čerba… ŠTO MI JE TO TREBALO
Marinko Plazibat / datum: 6. 12. 2012. 22:29

Razgovorala: Helena Čavlović, 8.b

Ekskurzije su za učitelje izuzetno naporne. Ali, mada sam svjesna napora, živciranja, odgovornosti, jača je moja želja da usrećim svoje učenike, da im omogućim upoznavanje novih krajeva koje će, možda, posjetiti samo tada i nikada više, i da im omogućim prekrasne trenutke druženja s prijateljima.

 


[OPŠIRNIJE]___________________________________________________ Učitelj TZK-e Luka Rimac… ZMIJE NE IZGLEDAJU SIMPATIČNO
Marinko Plazibat / datum: 16. 11. 2012. 09:11

Razgovarala: Laura Mlinarić, 8.b

Na satu često bude smiješnih situacija za vrijeme igre. Bude i smiješnih pitanja i izjava. Recimo, jedna mi je učenica rekla: "Nastavniče, pa vi ste ljevak kao Justin Bieber!"

Vrlo se ugodno osjećam u ovoj školi. Učenici su krasni, za čistu peticu. Posebno mi se sviđa što škola ima sportski identitet.


[OPŠIRNIJE]__________________________________________________ Učiteljica Sandra Vehabović… RAD ME USREĆUJE
Marinko Plazibat / datum: 18. 10. 2012. 12:28

Razgovarale: Katarina Radić i Tena Tonkovac, 7.a

Uloga razrednice jako je složena i veliki izazov, ali su i visoki ciljevi koje kao razrednica hoću postići. Stoga, bez obzira koliko zna biti teško, volim biti razrednica. *Stvaralački je proces stanje koje uvijek završi nečim većim nego što si zamislio na početku, tako da sam sretna sa svojim radovima.


[OPŠIRNIJE]__________________________________________________ Učiteljica Ljubica Potkovac… BITNO JE – RAZUMJETI
Marinko Plazibat / datum: 19. 5. 2012. 07:52

Razgovarala: Helena Čavlović, 7.b

Poklanjanje ocjena je nešto prestrašno. Svako dijete prema svojim sposobnostima može doći do određene razine, a dati mu nešto i pokloniti mu, staviti ga u situaciju da se zanosi kako nešto zna, a ne zna, po momu je mišljenju – velika pogreška.


[OPŠIRNIJE]___________________________________________________ Učiteljica Biologije Spomenka Grgić... ODLAZIM U MIROVINU
Marinko Plazibat / datum: 24. 1. 2012. 07:17

Razgovarala: Iva Škojo, 8.c

Biologija je znanost koja se u zadnjim godinama vrlo snažno razvija i trebate saznati o tome da si neke stvari u vlastitom životu možete sami objasniti. Dobra nastava svakog predmeta sastoji se u tome da znamo dozirati što je doista važno pa se na nekim cjelinama inzistira puno više, a neke se gotovo preskoče.
Svojim načinom provjeravanja tražim da mislite, a ne da činjenice bubate napamet.


[OPŠIRNIJE]__________________________________________________ 30.godišnjica male mature… I DALJE SE DRUŽE
Marinko Plazibat / datum: 9. 12. 2011. 09:53

Napisala: Martina Muha, 8.b

Učiteljica Radojka Podunavac sa svojim je bivšim razredom proslavila trideset godina od završetka njihovoga osmog razreda. Rijedak je slučaj da se obilježava 30. godišnjica male mature, ali u našoj školi povremeno se to događa.

Nakon susreta u školi, u učionici matematike prvih sat i pol vremena bivši učenici i njihova razrednica prisjetili su se starih dana. Nakon toga otišli se u restoran gdje je razrednica ostala do 23 h, a ostali su se družili do 1 h u noći. (...)


[OPŠIRNIJE]___________________________________________________ Intervju s Goranom Matasovićem, učiteljem razredne nastave… BUDEM I TATA, I MAMA, I TETA
Marinko Plazibat / datum: 6. 11. 2011. 21:09

Razgovarala: Helena Čavlović, 7.b

*U početku je neobično biti jedini učitelj među učiteljicama, ali se svi brzo priviknu. Kolegice uglavnom brzo prihvate muškog kolegu – u puno situacija korisno je što sam tu. Kad treba negdje uskočiti, uraditi i popraviti nešto, mogu dosta pomoći. A i djeca i roditelji me jako, jako brzo prihvate.

*Dugo već sviram tamburu i to mi pomaže dok predajem glazbenu kulturu. Tu je i pecanje, zbog kojega mnogo boravim u prirodi. To mi pomogne ne samo u prirodi i društvu, nego i u drugim predmetima povezanim s prirodom.


[OPŠIRNIJE]___________________________________________________ Intervju s pedagoginjom Mirjanom Žnidaršić… SVI STE MI PREPOZNATLJIVI
Marinko Plazibat / datum: 8. 10. 2011. 15:09

 razgovarala Martina Muha, 8.b

*Voljela bih da naši učenici iskažu više kreativnosti. Vapim za danom kada ćete doći k meni i reći što biste vi promijenili, što se vama ne sviđa, da predložite svoje ideje, a onda da mi vama to pokušamo učiniti na nekakav zadovoljavajući način.

*Sve vas jako poštujem i želim vam pomoći u svakom pogledu. Vjerujem da vi to prepoznajete, no samo jedan manji dio vas tu mogućnost i koristi.

 

 


[OPŠIRNIJE]__________________________________________________ Intervju s učiteljicom Engleskoga jezika Dijanom Kovaček... SJEĆAM SE SVAKE SVOJE JEDINICE
Marinko Plazibat / datum: 4. 5. 2011. 11:19
*Kada sam prvi puta ušla u školu, pomislila sam: Kolika je ovo škola! Kako ću se ja ovdje snaći? U prijašnjoj školi u kojoj sam radila bile su samo četiri učionice i zbornica. Zato sam ovdje na početku imala malo problema s pronalaženjem učionica. Tražila sam poznata lica kako bih znala koji je razred u kojoj učionici, ali s vremenom sam naučila.
 
Umjesto učiteljice Ivane Palijan, koja je na rodiljnom dopustu, 7.b razredni odjel dobio je novu razrednicu, a škola novu učiteljicu engleskog jezika. Tako se našim hodnicima sada šeće Dijana Kovaček.
Razgovarao Ivan Vranješ, 7.b

[OPŠIRNIJE]________________________________________________ Intervju s učiteljicom Glazbene kulture Ivonom Ferić... ŽELIM VIDJETI SVE TE PIRAMIDE
Marinko Plazibat / datum: 15. 4. 2011. 09:12

* Imala sam prigodu pjevati u jednom bendu kada sam bila studentica. S obzirom da je to težak i naporan posao – treba ići vikendima pjevati i svirati od ujutro do navečer te na taj način zarađivati - a ujedno i šteti glasu, odustala sam od toga.

* Veselje je predavati ovaj predmet. On je podjednako težak kao i neki drugi predmeti. I zato ću se boriti da se struka glazbenika više poštuje. Trudim se približiti glazbu i odgajati učenike onoliko koliko je to moguće, a mislim da to nije lako.

Razgovarala Anja Getoš, 5.a


[OPŠIRNIJE]_________________________________________________ Razgovor s učiteljicom matematike Radojkom Podunavac... NAJVIŠE NAUČIM DOK POLAKO SLUŠAM
Marinko Plazibat / datum: 23. 3. 2011. 13:17

U školstu bih promijenila dosta toga. Najviše bih htjela da zakone i pravila u školstvu donose osobe koje su radile u školi. Osobe koje sada donose zakone ne razumiju djecu kao mi učitelji, čak ne znaju ni kako izgledaju. Ja uvijek kažem: To su budući ljudi! i smatram da se prema njima treba odnositi blaže, a ne biti prestrogi.

Razgovarala Martina Muha, 7.b


[OPŠIRNIJE]__________________________________________________ Razgovor s učiteljem informatike Marijom Brozdom... JAKO VOLIM PECATI RIBE
Marinko Plazibat / datum: 15. 3. 2011. 18:48

*Kad sam bio dijete svaka se igrica učitavala i do 45 minuta pa nam je draže bilo igrati nogomet nego čekati na red dva sata u sobi dok je vani lijepo vrijeme. Sada za računalom provodim najmanje sat dnevno i nisam zbog toga sretniji.

* Poklonik sam pokreta Uhvati i pusti (Catch and Release). To je lijep način da se odužimo ribama za sve užitke koje nam pružaju dok provodimo dane i dane u ribolovu. Veliki sam ljubitelj prirode i volim boraviti u njoj te me silno žaloste i ljute onečišćenja i nebriga ljudi za svoj okoliš.

Razgovarala Gabriela Ilić, 5.a

 


[OPŠIRNIJE]____________________________________________________ Novi učitelji mentori... ODLIČNO RADE I NAPREDUJU
Marinko Plazibat / datum: 10. 3. 2011. 14:24

Na svečanoj promociji u Zagrebu, 11. veljače 2011., pet su naših učiteljica i naša pedagoginja napredovali u zvanju. Učiteljica biologije i prirode Spomenka Grgić postala je učitelj savjetnik, učiteljica razredne nastave Gordana Omejec potvrdila je svoj status učitelja mentora, a učitelji mentori postali su učiteljice matematike Božica Kovačević i Danijela Novački te učiteljica razredne  nastave Vlatka Šalajić – Vukić. Pedagoginja Mirjana Žnidaršić postala je pedagog mentor (...)

Astrid Kalazić, 5.a


[OPŠIRNIJE]__________________________________________________ Razgovor s Martinom Matijević, učiteljicom engleskoga i njemačkoga jezika... BILA SAM JEDAN MALI ZLOĆKO
Marinko Plazibat / datum: 4. 3. 2011. 17:59

Uvijek nastojim u sat ubaciti po koju šalu i pričicu jer je onda sat bolji i zabavniji, a i učenici su onda opušteniji. Volim da postoji poštovanje, jer ja poštujem učenike i želim da i oni mene poštuju. Jako volim upoznati učenike da znam kako im pristupiti.

U spontanom i opuštenom razgovoru s učiteljicom Martinom Matijević, jednom od onih učitelja koji na oproštajima učenika osmih razreda dobivaju najviše pljeska, doznali smo mnogo njenih malih tajni o radu s učenicima i privatnim zanimanjima (...)

razgovarala Daria Lekšan,  7.a


[OPŠIRNIJE]_________________________________________________ Razgovor s Majom Ličanin, učiteljicom povijesti... OVE ZIME UDOMILA SAM MAČKA
Marinko Plazibat / datum: 1. 3. 2011. 08:35
Bitna mi je živa riječ, iako se danas ljudi sve više okreću internetu i prednostima koje on nudi. Mislim da suvremene tehnologije imaju i dosta nedostataka - koliko zbližavaju ljude, toliko ih zasigurno i otuđuju jedne od drugih.
 
Sigurno ste na školskim hodnicima svi zamijetili novu učiteljicu povijesti Maju Ličanin. Ona nas je privukla svojim zanimljivim predavanjima ispunjenim smijehom i šalom. Vesela kao i uvijek, odgovorila je na naša pitanja o svojim razmišljanjima i zanimanjima.(...)
 
Razgovarale
Astrid Kalazić i Tena Tonkovac, 5.a

[OPŠIRNIJE]__________________________________________________ Intervju s učiteljem Mirkom Andrićem... ZA RIBICE SE NISAM BRINUO
Marinko Plazibat / datum: 2. 2. 2011. 23:02

*Mislim da je internet jako jako pozitivan medij, ali - kao i sve drugo u životu – uz svoje dobre ima i loše strane. Dakle, da biste iz interneta na dobar način izvukli sve pozitivno, morate se znati koristiti njime te poznavati sve njegove prednosti i nedostatke.

Već drugu školsku godinu imamo novoga učitelja geografije – Mirka Andrića. Osim svojom mladošću, pozornost privlači i svojim zanimljivim predavanjima. U ovomu razgovoru razgovaramo o njegovim putovanjima, školovanju, hobijima i drugomu.

Pretpostavljamo da učitelji geografije puno putuju. Kamo ste vi dosad putovali?

Budući da sam se bavio folklorom, često sam putovao po svijetu. Putovanja zauzimaju velik dio moga života. Posjetio sam bar one (...)

razgovarao Leon Rozman, 8.b


[OPŠIRNIJE]RSS


Static HTML
preskoči na navigaciju