preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Retfala" Osijek

Login
Pogledaj školski list
 
 
Brošura za roditelje

Iz Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Vlade Republike Hrvatske dostaljena nam je brošura "Intervju s roditeljima - odgovori koje je dobro znati". Preuzmite ju u prilogu.

Priloženi dokumenti:
Brosura Intervju s roditeljima.pdf

Zdravlje - o HPV-u

Humani papilomavirusi (HPV) su virusi koji uzrokuju bradavice i abnormalan rast tkiva. Postoji više od 100 tipova humanih papilomavirusa, od kojih su neki povezani sa genitalnim karcinomima.

Više o njima i njihovu sprječavanju pogledajte u priloženomu dokumentu koji nam je poslala školska liječnica.

Priloženi dokumenti:
o HPV-u.pdf

Opasnosti uz prugu

Pogledajte brošuru Opasnosti od strujnog udara uz prugu:

http://www.hzinfra.hr/wp-content/uploads/2017/01/opasnost-od-strujnog-udara-uz-prugu-brosura.pdf.

Zlostavljanje u školi

Svim roditeljima preporučujemo knjigu uvažene sveučilišne profesorice Majde Rijavec.

CARNetovi računi

Poštovani roditelji i učenici,

s CARNet korisničkim računom koji ste dobili od svojih razrednika/ca ostvarujete pravo na korištenje raznih usluga i servisa.

Više o svemu pročitajte u priloženomu dokumentu.

Priloženi dokumenti:
CARNet korisnicki racuni.docx

PREPORUKE
 

 
Svi roditelji svakako bi trebali pogledati odličan priručnik (klikom na sliku gore) i CARNetove brošure (desno) te Net.hr-ovu stranicu, koja upućuje na više korisnih tekstova (dolje): 
- ODGOJ, UČENJE, MEDIJI...
- poveznica na tekstove koji se bave odnosom djece i roditelja, učenjem, utjecajem medija, zdravljem i dr. te će osobito dobro doći roditeljima

 

POPIS UDŽBENIKA

Prilažemo vam popis udžbenika za školsku godinu 2018./2019.

Upisi u srednju školu

U priloženim dokumentima možete pročitati kriterije za upis te popis predmeta posebno važnih za upis u srednju školu.

RAZGOVORI UGODNI
 
- Učitelji Martina Matijević, Maja Holoker, Radojka Podunavac, Ivona Ferić, Dijana Kovaček, Spomenka Grgić, Ljubica Potkovac, Sandra Vehabović, Irena Čerba, Sanda Slivac, Mirko Andrić, Mario Brozd, Goran Matasović i Luka Rimac te pedagoginja Mirjana Žnidaršić

. Sanda Ham, hrvatska jezikoslovka:
PRIVATNI JE JEZIK INTIMA, JAVNI JE ZAJEDNIŠTVO

- Ines Banjari, predavač na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku
http://os-retfala-os.skole.hr/?news_id=125#mod_news

 

GRAD OSIJEK

- Osijek je 2012. dobio Brončani cvijet Europe za uređenost i kvalitetu života! Više

- Pogledajte kako su Osijek predstavili osječki umjetnici M. Romulić i D. Stojčić:

POVIJEST: Osijek 1967.:
http://www.youtube.com/watch?v=qhohF7z0cIc
 

 

BEZ NJIH NE MOŽEMO

 

POMOĆI ĆE NAM

 

Kalendar
« Studeni 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Školstvo i znanost
__________________________________________________ Iva Škojo o srednjoj školi… OVO JE POTPUNI PREOKRET
Marinko Plazibat / datum: 12. 11. 2012. 14:12

Napisala: Iva Škojo, 1. raz. Isusovačke klasične gimnazije

Za sve koji se plaše srednje škole - nastavite se plašiti, stvarno nije lagano, ali nemojte da vas taj strah demotivira za učenje. A vi koji mislite da je srednja škola kao i osnovna, gadno ste se prevarili! Za vaše dobro, nemojte biti kampanjci jer se u većini predmeta ponavlja gradivo iz osnovne škole, a ako to sada naučite kako treba kasnije će vam to biti mnogo lakše.


[OPŠIRNIJE]___________________________________________________ Svijet srednje škole… DRUKČIJE SE UČI, DRUŽI, TRAČA
Marinko Plazibat / datum: 13. 2. 2012. 10:00

Napisala: Lorna Kalazić, 1. r., I. gimnazija, Osijek

Mnogima je važno da poznaju što više osoba i da što više osoba poznaje njih. To često zna prijeći u krajnost. Ogovaranja su i dalje neizbježna. Dakako, sad je riječ o drugačijoj vrsti tračeva, o mnogo, mnogo ružnijim i gnusnijim tračevima, većinom o djevojkama i njihovim postupcima, ili o njihovim vezama.


[OPŠIRNIJE]___________________________________________________ Razgovor o hrvatskoj pismenosti s jezikoslovkom Sandom Ham... PRIVATNI JE JEZIK INTIMA, JAVNI JE ZAJEDIŠTVO
Marinko Plazibat / datum: 21. 12. 2011. 22:14

Razgovarao Marinko Plazibat

* Nitko nema pravo ulaziti u naše osobne i „obične“ izričaje – ne treba zaboraviti da je naš jezik ujedno i jezik naše intime, osobni, privatni. Ali privatnost nestaje onoga trena kada smo pred kamerom, za govornicom, za katedrom, u školskoj klupi – tada treba govoriti javnim, općerazumljivim, biranim jezikom.

*Što se tiče ljepote izričaja, smislenosti i završenosti, kompozicijske preglednosti – ili ste verbalno nadareni ili morate vježbati. Budući da je škola za sve, a ne samo za nadarene, treba dati prostora za vježbu. A nama se dogodi da je prvi pravi esej koji naši učenici pišu, tek maturalna zadaća.


[OPŠIRNIJE]__________________________________________________ Knjižničarka Ivana Hengl u finskim školama i knjižnicama… PREPUNA JE I ZAISTA SE KORISTI
Marinko Plazibat / datum: 19. 10. 2011. 11:04

Razgovarala: Helena Čavlović, 7.b

*Škole su im znanstvena fantastika naspram naših škola. Finci su već godinama u ocjenjivanjima Europske unije na prvom mjestu u obrazovanju. A mi se nismo baš dobro plasirali u tim mjerenjima. Škole su krasne i trebali bismo se ugledati na njihov školski sustav.

* Ima puno programa Europske unije u koje se i drugi nastavnici mogu uključiti. Komplicirano je samo prijaviti se, ali svakako treba otići tko god može i to iskusiti (...)

 


[OPŠIRNIJE]___________________________________________________ Steve Jobs i suvremeni svijet... JEDAN U STO GODINA...
Marinko Plazibat / datum: 15. 10. 2011. 08:45

Napisao: Ivan Vranješ, 8.b

Zašto nema više takvih izumitelja? Postoji li netko poslije Stevea Jobsa? Problem je vjerojatno u tome što je ljudski život, čini nam se, dotjeran do samog savršenstva, kao da i nema stvarne potrebe za nečim novim. A i teško je danas izmisliti nešto što bi uvelike doprinijelo kvalitetnijemu životu. Iako se i dalje otkrivaju i na tržište plasiraju nove stvari, one tomu ne doprinose značajno ili uopće ne doprinose

 


[OPŠIRNIJE]_________________________________________________ Časopis Jezik na Facebooku… PRATEĆI TRENDOVE USPJEŠNO NAS UČE JEZIKU
Marinko Plazibat / datum: 24. 2. 2011. 08:27
    „Jeste  li znali da kada idete na tulum koji organiziraju frajeri iz susjedstva nije pravilno reći da idete „kod dečki na tulum"? Najpravilnije bi bilo da reći idete kod mladića, a nikako kod dečkiju, koji su vam, između ostalog, dragi kolege, a nikako drage kolege, što se nerijetko čuje u našim razgovorima. Isto tako, jureći na tulum, na cesti pretječemo, a ne pretičemo i za to vam je definitivno potreban dobar auto, a nikako dobro auto, a pri tome ćemo prometne zakone poštovati, a ne štovati. Štovat ćemo Boga, Majku Božju i sve svece kada se budemo trebali pomoliti da nas policija ne zaustavi pri povratku s tuluma, ako smo potegnuli čašicu više jer će nas kao takvoga, a ne takovoga, definitivno kazniti, što će biti dovoljan razlog za pocrvenjeti, nikako pocrveniti. Osim, možda (...)
Stela Kraus, 7.a

[OPŠIRNIJE]______________________________________________ Razgovor o pravilnoj prehrani s Ines Banjari...... VODA ZA LJEPOTU, SENDVIČ ZA PETICU
Marinko Plazibat / datum: 21. 2. 2011. 15:22
Najvažniji je – doručak! Zato što je organizam dok ste spavali iscrpio sve zalihe energije, a nju trebate kako biste mogli normalno slušati nastavu. A ako imate test ili odgovaranje u školi, mozak za svoj rad crpi energiju iz svih dijelova tijela! Doručak bi trebao biti kombinacija mlijeka ili jogurta s nekim od vaših omiljenih žitarica. No i sendvič je od tamnog ili kukuruznog peciva ili kruha, s nekoliko šnita salame i malo sira – idealan.
 
Dipl. ing. Ines Banjari radi u Zavodu za ispitivanje hrane i prehrane Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku i bavi se nutricionizmom. Ona će nam pomoći da saznamo nešto više o pravilnoj prehrani, o pogrešnim razmišljanjima o hrani i tome kako ih promijeniti (...)
Razgovarala Tea Magdić, 8.b

[OPŠIRNIJE]RSS


Static HTML
preskoči na navigaciju