preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Retfala" Osijek

Login
Pogledaj školski list
 
 
Brošura za roditelje

Iz Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Vlade Republike Hrvatske dostaljena nam je brošura "Intervju s roditeljima - odgovori koje je dobro znati". Preuzmite ju u prilogu.

Priloženi dokumenti:
Brosura Intervju s roditeljima.pdf

Zdravlje - o HPV-u

Humani papilomavirusi (HPV) su virusi koji uzrokuju bradavice i abnormalan rast tkiva. Postoji više od 100 tipova humanih papilomavirusa, od kojih su neki povezani sa genitalnim karcinomima.

Više o njima i njihovu sprječavanju pogledajte u priloženomu dokumentu koji nam je poslala školska liječnica.

Priloženi dokumenti:
o HPV-u.pdf

CARNetovi računi

Poštovani roditelji i učenici,

s CARNet korisničkim računom koji ste dobili od svojih razrednika/ca ostvarujete pravo na korištenje raznih usluga i servisa.

Više o svemu pročitajte u priloženomu dokumentu.

Priloženi dokumenti:
CARNet korisnicki racuni.docx

Zlostavljanje u školi

Svim roditeljima preporučujemo knjigu uvažene sveučilišne profesorice Majde Rijavec.

PREPORUKE
 

 
Svi roditelji svakako bi trebali pogledati odličan priručnik (klikom na sliku gore) i CARNetove brošure (desno) te Net.hr-ovu stranicu, koja upućuje na više korisnih tekstova (dolje): 
- ODGOJ, UČENJE, MEDIJI...
- poveznica na tekstove koji se bave odnosom djece i roditelja, učenjem, utjecajem medija, zdravljem i dr. te će osobito dobro doći roditeljima

 

POPIS UDŽBENIKA

Prilažemo vam popis udžbenika za školsku godinu 2017./2018

.

Upisi u srednju školu

U priloženim dokumentima možete pročitati kriterije za upis te popis predmeta posebno važnih za upis u srednju školu.

RAZGOVORI UGODNI
 
- Učitelji Martina Matijević, Maja Holoker, Radojka Podunavac, Ivona Ferić, Dijana Kovaček, Spomenka Grgić, Ljubica Potkovac, Sandra Vehabović, Irena Čerba, Sanda Slivac, Mirko Andrić, Mario Brozd, Goran Matasović i Luka Rimac te pedagoginja Mirjana Žnidaršić

. Sanda Ham, hrvatska jezikoslovka:
PRIVATNI JE JEZIK INTIMA, JAVNI JE ZAJEDNIŠTVO

- Ines Banjari, predavač na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku
http://os-retfala-os.skole.hr/?news_id=125#mod_news

 

GRAD OSIJEK

- Osijek je 2012. dobio Brončani cvijet Europe za uređenost i kvalitetu života! Više

- Pogledajte kako su Osijek predstavili osječki umjetnici M. Romulić i D. Stojčić:

POVIJEST: Osijek 1967.:
http://www.youtube.com/watch?v=qhohF7z0cIc
 

 

BEZ NJIH NE MOŽEMO

 

POMOĆI ĆE NAM

 

Kalendar
« Veljača 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

PROJEKT K1 - CENTAR IZVRSNOSTI

       

OŠ „Retfala“, Osijek

PROJEKT K1 – CENTAR IZVRSNOSTI

         Misija naše škole je kvalitetno i suvremeno odgajati i obrazovati učenike za život prema njihovim potrebama i mogućnostima jer želimo učenicima ponuditi odgoji i obrazovanje za 21. stoljeće, zaposlenicima poticajno i suvremeno radno okruženje, a zajednici mjesto posebno kvalitetnog odgoja i obrazovanja s naglaskom na rad s darovitim učenicima. Zbog toga je cilj škole osnivanje Centra izvrsnosti do 2019. godine koji će učenicima, zaposlenicima i zajednici pružiti dugoročno kvalitetno i suvremeno obrazovanje uz naglasak na rad s darovitim učenicima. Kako bismo prikupili sredstva za ovaj cilj, prijavili smo naš projekt na natječaj Erasmus+ pri Ageniciji za mobilnost i programe Europske  unije. Prijava je bila vrlo uspješna te nam je odobren dvogodišnji KA1 projekt pod nazivom „Centar izvrsnosti 2019".

           Osim toga, već sedmu godinu zaredom bavimo se radom s darovitim učenicima. Želja nam je projekt rada s darovitim učenicima i njihovu inkluziju dovesti  na višu razinu, ali bez pomoći drugih to ne će biti ostvarivo. Problem nije samo nedostatak materijalnih sredstava, već i nedovoljna educiranost učitelja za rad s takvom djecom. Škola je ustrajna u pronalaženju rješenja, a za to ju ohrabruju rezultati evaluacija nakon provedenih radionica s darovitima koje se održavaju nekoliko puta godišnje.

         Rad su potaknule pedagoginja i ravnateljica, a učitelji surađuju volonterski izvan radnog vremena. Odnedavno predmetnu nastavu pohađa učenik po diferenciranom programu s izraženom darovitosti što je oživilo interes među djelatnicima i „Timom za darovite“, te potaknulo osnivanje „Tima za projekte“. Važno je istaknuti da se učitelji ne osjećaju sposobnima izravno i svakodnevno u redovnoj, izbornoj i dodatnoj nastavi pristupati radu s izuzetno darovitim učenikom i izvršiti inkluziju na zadovoljavajući način. Pokušaji da se potakne širi interes za područje (resorno Ministartvo, grad i županija) nisu pokazali značajnije rezultate. Zbog svega je rad s darovitim učenicima donedavno bio u stagnaciji.  Škola je stupila u kontakt i s nevladinim udrugama, pri čemu se posebno ističe udruga "Ingenuim" iz Zagreba.

           Posebno mjesto zauzimaju eTwinning projekti s kojima je škola preko učitelja geografije uključena od 2010. godine. Do sada je spomenuti učitelj sudjelovao u 10 cjelogodišnjih eTwinning projekata (7 osnivač) u 8 godina rada pri čemu su projektima dodijeljene tri Europske oznake kvalitete, a jedan je od projekata dobio nagradu COMET za područje prirodnih znanosti i matematike. U međuvremenu su se priključili brojni suradnici te se eTwinning zajednica u školi proširila na nemali broj učitelja koji su sudionici i ovoga projekta. Prošle  školske godine ostvarena su tri eTwinning projekta. Knjižničarka i učitelj geografije sudjelovali su na međunarodnim Erasmus+ seminarima diljem Europe te su svoja iskustva, vještine i znanja pretočili u formiranje "Tima za projekte" i oblikovanje ovog projekta.

    Važno je spomenuti i povećani interes učitelja ali i učenika za prirodoslovno, IKT i STEM područje: videokonferencijski sati iz fizike, sudjelovanje u projektima NATURA 2000, provođenje "Eratostenovog eksperimenta", nagrade iz projekta "Mali ekolozi za velike nagrade" itd. Učitelji i stručni suradnici Škole trude se unutar svojih tehničkih, vremenskih i obrazovnih mogućnosti tradicionalne nastavne metode zamijeniti neposrednim učenjem, terenskim radom, projektnom nastavom, obrnutom učionicom i sl., no ograničeni su iskustvima, nedovoljna je organizacijska potpora i sustavniji pristup što će, nadamo se, ovaj projekt promijeniti.

     Kao što je vidljivo, iako u ustanovi već postoje projekti i inicijative, a zaposlenici nisu bez iskustva, to je daleko od potreba i mogućnosti ustanove. Zbog toga projekt "Centar izvrsnosti 2019." predstavlja velik izazov za ustanovu i nadamo se veliku prekretnicu ne samo za ustanovu, već za lokalnu, regionalnu i širu zajednicu.

         Tijekom 24-mjesečnog razdoblja provedbe projekta na stručnim usavršavanjima sudjelovat će nastavno i nenastavno osoblje jer je cilj osigurati cjelovitost u razvoju škole. U realizaciji projekta i njegovih aktivnosti sudjeluju: ravnateljica Blaženka Jelaš, pedagoginja Mirjana Žnidaršić , učitelj geografije Mirko Andrić , učiteljice njemačkog i engleskog jezika Ivana Palijan i Martina Skvorcov, učiteljica vjeronauka Ljiljana Mandurić , učiteljice prirode, biologije i kemije Vlatka Šalić Dujmić i Ivana Dolaček, učiteljica matematike i informatike Monika Mihaljević, učiteljica matematike i fizike Tomislava Jukić , knjižničarka Ivana Hengl i učiteljica razredne nastave Tanja Nemčanin. Učiteljica glazbene kulture Ivona Ferić i matematike Božica Kovačević ne će sudjelovati u usavršavanjima, ali kroz daodatni rad u „Timu za projekte“ podupirat će njegovo provođenje.

 Nakon usavršavanja svi će sudionici „Tima za projekte“ odraditi najmanje jednu radionicu u trajanju od dva školska sata s darovitim učenicima šestih i sedmih razreda. Tako će tim učenicima u vrijeme trajanja projekta biti ponuđeno petnaestak radionica koje će biti organizirane jednom mjesečno krenuvši od drugog polugodišta ove školske godine.

Poštovani učenici, roditelji i kolege, pozivamo vas, stoga, da nas podržite u našim nastojanjima kako bismo svi imali što bolju i kvalitetniju školu.

U vrijeme trajanja projekta na internet stranicama škole redovito ćemo objavljivati ono što radimo u okviru projekta „Centar izvrsnosti 2019“. 

preskoči na navigaciju